>
Home > В града > За децата > Забавление и отдих в комплекс Ксилифор край Велико Търново

 

Боженци Ботаническа градина Балчик Покритият мост в Ловеч Риболов на Черно море - платерини Нос Калиакра Язовир Йовковци Крепостта Царевец Ботаническа градина Балчик Троянски манастир Къмпинг в гората край Капиносвкия манастир Крепостта Царевец Троянски манастир Капиносвки манастир - водопада Ботаническа градина в Балчик Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак Капиносвки манастир - плаж Ботаническа градина в Балчик Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак Ботаническа градина в Балчик Язовир Йовковци Язовир Йовковци Побитите камъни Преображенски манастир Рилски манастир Пещерата Леденика над Враца Ботаническа градина в Балчик Асенова крепост Побитите камъни Язовир Доспат Капиносвки манастир - плаж Кефал Ботаническа градина Балчик Троянски манастир Ботаническа градина в Балчик Преображенски манастир Ботаническа градина Балчик

Забавление и отдих в комплекс Ксилифор край Велико Търново

Едно от местата, на които вашето семейство може да си почине, съчетавайки барбекю, песен на птички и много игра за децата, е комплекс Ксилифор край Велико Търново. Разположен е между хълмовете на Предбалкана и е само на няколко километра от старата столица и архитектурния резерват с.Арбанаси

Веднага правят впечатление много добрите условия за забавления на децата – детски комплекси с катерушки и пързалки, много пясък, препятствия с умерена трудност, стена за катерене, малко езерце, мостчета, игрище за волейбол и чудесна поляна за пикник.

На сянка под дърветата са разположени много маси с пейки. Оформени са няколко огнища за палене на огън. Има място за паркиране на колите.

В комплекса влизат хижа “Ксилифор”, хотел с ресторант “Момина крепост”, снек-бар на тераса над езерцето. Често тук се правят “зелени” училища за децата.

Ако не сте си набавили храна, снек-бара предлага скара, картофки,  салати, топли и студени напитки. Не работи само в сряда. Все пак съвсем наблизо са две села, от които бихте могли да си купите най-необходимото – Арбанаси и Шереметя. В посока Арбанаси, може да прескочите и до Горна Оряховица, а след Шереметя е Велико Търново.

Нощувка се предлага в хотела и в хижата.

Местоположение: От Велико Търново на 6км в посока Варна  се намира село Шереметя. В центъра на селото има разклон в ляво, който води към местността Ксилифор и село Арбанаси. След като поемете по този път, скоро следете за отбивка отново в ляво с указателна табела за комплекс Ксилифор. 1.5км след разклона вече сте в комплекса.

Подходящо за: Комплекс Ксилифор е подходящ за почивка на цялото семейство и особено за деца до 10 годишна възраст. За съжаление няма организиран транспорт, което налага използване на лични автомобили или пешеходен туризъм от близките населени места.

Достъпност: До комплекс Ксилифор води асфалтиран път с много добро качество.

Благоустройство: В комплекса има голяма част от благата на цивилизацията – кошове за боклук, пейки за почивка. Вода за пиене може да си набавите от снек-бара или хотела.

Сезонност: Вероятно и през студените сезони местността си има своята красота, но най-подходящо за посещения е през пролетта и лятото.

Домашни любимци: Няма ограничение за домашни любимци.

Родителски стрес фактор: Въпреки чудесната природа, родителите трябва да са внимателни за малките деца, защото пътят се извива през целия комплекс. Малкото езерце също не бива да се пренебрегва, тъй като дълбочината му не е малка.

Семейно забавление: Родителите ще си прекарат добре, а децата ще се наиграят. Къпането и риболова в езерцето са забранени.

Препоръки: Качеството на сервизните помещения в откритата част на комплекса не може да се похвали. Би било добре да се обезопасят още повече местата за игра на децата.

Координати:http://www.trapezitca1902.com/Hotels_bg.htm

Вътрешна информация: За да наблюдавате децата по-добре, потърсете пейки или беседката, които са по- близо до пързалките. От 2011 година вече се  заплаща туристическа такса от 1лев за възрастни. Местността е собственост на Туристическо дружество Трапезица, В.Търново.

Семейни съвети: Не забравяйте играчки за пясък, федербал и топка.

Въпроси, на които не можахме да си отговорим:

Има ли възможност за нощуване на открито в местността край комплекс Ксилифор?

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.

1 коментар на Забавление и отдих в комплекс Ксилифор край Велико Търново

  • Иван

    Ние направихме там рождения ден на детето. Направихме барбекю и децата много се зарадваха.

Отговори