>
Home > На открито > На планина

 

Рилски манастир Бунгала на Кирилова поляна Побитите камъни Капиносвки манастир - плаж Пещерата Леденика над Враца Кирилова поляна Троянски манастир Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак Крепостта Царевец червеноперки от язовир Ястребино Язовир Йовковци Пещерата Леденика над Враца Асенова крепост Ботаническа градина Балчик Ботаническа градина Балчик Язовир Доспат Пещерата Леденика над Враца Крепостта Царевец Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак Нос Калиакра Капиновски манастир - единственото заведение в района Побитите камъни Преображенски манастир Капиносвки манастир - плаж troianski-manastrir-vraca-ledenika-033_800px Ботаническа градина в Балчик Асенова крепост - поглед към пътя и Асеновград Рилски манастир - църквата и Хрельовата кула Лазарово 4х4 Екстрийм 2010 Ботаническа градина в Балчик Преображенски манастир Ботаническа градина Балчик Побитите камъни Язовир Йовковци Ботаническа градина Балчик Ботаническа градина в Балчик

Язовир Йовковци край град Елена

Язовир Йовковци край град ЕленаОт много време се каня да пиша за този красив планински язовир, намиращ се в полите на Стара планина. Той е редовна наша дестинация през почти всички сезони. Освен за приятна разходка и почивка, тук може да се отдадете и на риболов. Язовир Йовковци се състои от много ръкави и местата край него са много. Може да се изберете както хубава слънчева полянка за игра на децата и плаж, така и сенчеста малка горичка, която да ви пази от горещото слънце през лятото.

Едра каракуда от язовир Йовковци

Местоположение: Язовир Йовковци се намира на10км от град Елена.
До Язовира се стига като се мине през града и се продължи по главния път в посока село Яковци. Там има разклон с чешма. След чешмата пъта се разделя в две посоки. В дясно може да поемете към Вълчевци и едноименния ръкав на язовира. Около него се вие черен път с много места за риболов и почивка.
Наляво пътят продължава за село Бръчковци и моста над язовир Йовковци. В тази посока до моста също можете да намерите много черни пътища вдясно, водещи към брега на язовира. Може да се учуди човек колко много е посещаван, особено през лятото и почивните дни, а в същото време е тихо и привидно безлюдно. Може би се дължи на негласното споразумение на риболовците да не се вдига шум.

Улов на едра каракуда и червеноперка от язовир Йовковци Какво сме хващали? Не винаги се хваща риба край язовир Йовковци. Много рибари споделят, че язовира трудно дава рибата си. Но слуката спохожда упоритите. Ние сме хващали доста едра каракуда – почти като малък шаран, едра червеноперка, костур, щука, по-рядко смадок. От познати сме чували за шаран и сом, но сме нямали това удоволствие лично.

Но не е задължително да отидете за риба на язовир Йовковци. Семейството може да изкара един приятен почивен ден с чист въздух, тишина и прекрасна гледка. А защо не и няколко дни. Много хора през лятото остават по цяла седмица в близките къщи за гости, на палатка или с каравана. Уверявам ви, че гледката на нощното небе няма нищо общо с тази в града. С приятна копания край огъня можете да изкарате незабравими мигове.

Подходящо за: Не мога да се сетя за някой, за когото не е подходяща почивка или разходка край Язовир Йовковци. :)

Достъпност: Лесно се стига до язовир Йовковци с автомобил. Просто трябва да стигнете до град Елена и да изберете един  от двата пътя след чешмата. Десният път обикаля язовира от дясно и след разклона търсете черен път вляво. А ако тръгнете от чешмата по левия път – тогава гледайте за черни пътища в ляво.

Родителски стрес фактор: На открито сред природата е хубаво и интересно за децата. Не забравяйте обаче аптечката, внимайавйте по по-стръмните брегове, обезопасете огъня.

Домашни любимци: Няма ограничения

Семейно забавление: Отлично.

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На плаж край Капиновския манастир

Посетихме отново тази година Капиновския манастир край Велико Търново поради голямото желание на читателите. Този път главен акцент беше не самият Капиновски манастир, за който вече сме писали, а поляната и реката край него. Река Веселина оформя красив каньон край Капиновския манастир с неголям водопад. Мястото е изключително популярно в района и много посещавано за плаж през лятото. В местността около манастира дори се е оформил малък къмпинг с палатки… … » целият текст

Екопътеки в Стара планина – около Габрово

 

 

Маршрут Чарково – Поток – Езерото – Чарково

Маршрутът се намира в пределите на Природен парк “Българка”. Дължината му е 10 300 м. Изходен пункт е с. Чарково, където е постороена първата работилница за плетене на гайтани. Около 2800 м се следва асфалтовия път за с. Поток, по който на две места има чешма с маса и пейки. Срещу голямата чешма в с. Поток е оформен кът за отдих с беседка, маси и пейки. Там се намират и автентично перило за одеала и килими и воденица-караджейка с над 300 годишна история. … » целият текст

Местността Узана над Габрово – въздух и простор

Местността Узана е едно от специалните места за разходка в природата. Хем достъпно за всеки, хем – диво, чисто и много красиво. На най-голямата високопланинска билна поляна в Стара планина ви се иска да полетите заедно с вятъра.

Местоположение: Местността Узана се намира в централната част на Стара планина, в подножието на връх Исполин (1524м). Отстои на 22км от град Габрово.  Разклона за местността се намира след центъра на града. Табели обозначават разклон в дясно към Узана. … » целият текст

Язовир Батак

Язовир Батак е един от планинските язовири в България. Популярно място за почивка и риболов.

Местоположение: Язовир Батак се намира в Западните Родопи близо до град Батак. Отстои на около 90км от Пловдив в посока Пазарджик-град Батак и на 145км от София. … » целият текст

Пещерата Леденика край Враца

Леденика е една от най-красивите пещери в България. Намира се в Стара Планина близо до град Враца. Включена е в 100-те национални туритически обекта на България.

Местоположение: Пещерата Леденика се намира на 16км от Враца в посока село Згориград.

Още край града човек се впечатлява от масивните скали, ограждащи прохода Вратцата. Човек се чувства прашинка в сравнение със силата на природата. Колко ли хилядолетия река Лева е дълбала ждрелото си…

Пътят за село Згориград се вие межди високите канари и реката. Близо до нея се виждат палатки на алпинисти. Отвесните скали на Вратцата са най-популярните сред алпинистите. Те са и най-виските на Балканския полуостров – над 400 метра. Ако погледнем нагоре, ще видим няколко смелчаци да изпробват силите си по стръмната скала.

След прохода следете за табела, указваща разклон в дясно към пещерата. Започва стръмно изкачване по хубав асфалтов път. Завой след завой човек започва да се чувства, сякаш изкачва връх Шипка. Над пътя минава отдавна неизползваем лифт с две седалки. Щом достигнете най-високата част на билото, гората отстъпва на просторни поляни. Започва спускане надолу и не след дълго пътя влиза в широка и добре окосена поляна с препускащи коне. След нея асфалта прави кръг около уредена детска площадка. По многото спрели коли ще познаете, че сте пристигнали.

Почти веднага прави приятно впечатление чистотата и благоустройството. Пътят за пещерата е в дъното на паркинга. Препречен е с рампа, така че оставете колата си горе. Стотина метра след рампата е рецепцията за билети. След нея само няколко стъпала ни делят от входа. Той се намира на 830м надморска височина. Казват, че през зимата или пролетта е украсен с ледени висулки и е много красив.

Пещерата Леденика се състои от няколко зали – Преддверието, Малка и Голяма(Концертна) зала, Малката и Голямата пропасти, Бялата зала, Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе”, но е достъпна само за най-запалените туристи. Лично ние се въздържахме от това удоволствие, защото беше твърде хлъзгаво, а бяхме с дете. Много от фигурите ваяни с хиляди години са именувани на различни същества – Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга, Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка, но аз мисля че човек е свободен да следва въображението си в оприличаването им.

Подходящо за: Пещерата Леденика е изключително красива и добре благоустроена пещера. Би било добре всеки да я посети поне веднъж. Подходяща е за организирани екскурзии и семеен туризъм.

Достъпност: До местността пред пещерат води хубав асфалтов път. В самата пещера има мокри и хлъзгави места. Носете подходящи обувки.

Родителски стрес фактор: Умерен до висок. Има безопасни места, но стъпалата в пещерата и някои участъци са влажни и хлъзгави. Малките деца трябва да се държат и водят с голямо внимание.

Благоустойство: Целият район е добре благоустроен. Има достатъчно места за паркиране. Издградена е зона с пейки и маси за пикник. Работят няколко заведения. Люлки, катерушки и игрище дават възможност з и гра на децата.

Сезонност: Вероятно през всеки сезон района има своя красота, но през зимата може би става доста студено.

Домашни любимци: В района около пещерата няма ограничения.

Родителски стрес фактор: Умерен до висок. Детската площадка се намира в центъра на паркинга. Районът е доста оживен и постоянно тръгват и пристигат коли. В пещерата Леденика на места е много влажна земята, също и стъпалата. Необходимо е внимание. И ще споменем и инцидент, който вероятно не се случва всеки ден, но трябва да се има в предвид. В близост има доста коне, които се предлагат за езда като услуга. Стоят в заграждение, но докато бяхме там излязоха и започнаха да препускат по пътя. Бързо ги прибраха пак, но остана лекия стрес, когато препуснаха през поляната близо до масите за пикник.

Семейно забавление: Много добро. Може да си изкарате чудесно, а децата да поиграят в гората или на играчките. За тях ще бъде вълнуващо преживяване да минават между чудните фигури в пещерата, да хвърлят монетка в езерцата и да се промушват през проходите между залите.

Препоръки към дестинацията: Гостите биха се чувствали много по-спокойни за децата си, ако детската площадка се огради.

Координати: http://bg.wikipedia.org/wiki/Леденика

Вътрешна информация: Подгответе си храна и може да изкарате чудесен ден, съчетан с разходка в Леденика и пикник в гората. Разбира се, може и да хапнете скара в някое от заведенията. Не забравяйте да изхвърлите отпадъците в кошовете за боклук.

Семейни съвети: Вземете връхна дреха – в пещерата е хладно. Обуйте удобни обувки с грайфер. Не забравяйте походната аптечка. Носете си вода.

 

НОВО! Добавете към статията обект в близост до описаното място – хотел, ресторант, хижа, музей, спортен обект, атракцион и др.

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак

В Троянският Балкан има много места, свързани с историята и бита на българите. Едно от тях е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак. Навярно някои от нас си спомнят Орешака от някоя ученическа екскурзия в миналото, но спомените от тогава са поизбледнели. В такъв случай, ето разказ какво видяхме ние при посещението си през 2009година, случайно съвпаднало с Празника на сливата и сливовата ракия в Орешак.

Местоположение: Село Орешак се намира 170км от София и на 7км от град Троян, Ловешка област.

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак е създадено през 1971година, но то има много по-дълга история. През втората половина на XVIIIвек, на празника на  близкия Троянски манастир – 15август Успение Богородично – е започнало организирането на занаятчийски панир. Постепенно той става един от най-големите в Северна България. Днес в изложението в Орешак в 8 зали  майстори от цялата страна показват творби на изкуството от областта на керамиката, дърводелството, металообработката, тъкачеството, везбата, изработка на накити, оръжие и други. Изложбата е и базар и повечето от предметите могат да бъдат закупени. Всеки посетител можеда намери нещо за себе си. Изборът е огромен. Цените напълно достъпни. Можете да си закупите керамични и дървени битови съдове за храна, фигурки от глина за градината и дома, декоративни дървени кладенчета и бурета. За вашите гости от далечни краища на България или чужбина има огромен избор от сувенири с български мотиви.

В отделна зала са изложени безброй произведения от плат и кожа – български народни покривки, губери, козяци, черги и килими. Дори може да си закупите традиционната българска хурка, с която бабите са прели вълната.

В друга зала могат да се видят дървени предмети, използвани в миналото. Сред тях за класическата кобилица за вода, различни по големина бъклици за вода, вино и ракия, съдове за биене на масло и много други. Майсторските дърворезби и народни носии са изложени в отделна зала. На децата ще бъде интересно да видят тъкачния стан, а дори може и да си направят снимка за спомен.

Освен с прочутата Троянска керамична школа, троянският край е известен и със своята Троянска сливова ракия. В нейна чест, всяка година в края на месец септември се провежда Празникът на сливата и сливовата ракия. Майстори на сливова ракия от близо и далеч предлагат за дегустация своето домашно производство. За наша приятна изненада, открихме че сливовата ракия може да има различни вариации и вкусове. За спомен си взехме бутилка сливова ракия с билки.

Подходящо за: Изложението в село Орешак е подходящо за всички, които ценят изкуството и българският бит и култура.

Достъпност: Районът е с хубави асфалтирани алеи, но на входа някои от залите  имат стъпала.

Сезонност: Лошото време няма да попречи на разглеждането, защото експонатите са в зали.

Родителски стрес фактор: Нисък. Добре е децата да знаят основните правила за поведение и безопасност сред много хора.

Семейно забавление: Освен приятно впечатление, всеки член на семейството може да намери нещо за себе си за спомен.

Координати: http://www.fairoreshakbg.com/

Вътрешна информация: В непосредствена близост до село Орешак е Троянският манастир. Това е чудесна възможност да съчетаете двете забележителности. А за децата несъмнено най-интересно ще е да посетите Природонаучният музей в село Черни осъм. Просто продължете още няколко стотин метра след Троянския манастир. За двете забележителности, прочетете нашите стаии.

Ако харесвате българските бит и занаяти, прочетете още: Етнографски комплекс Етъра край Габрово, Боженци още помни хайдушките песни, Какво може да се види на разходка в село Арбанаси.

 

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.

Язовир Доспат – синя вода, зелени брегове

Това е едно от местата, които зареждат с енергия. Мине ли човек от там, всеки спомен се съпровожда с въздишка и проблясва надеждата пак да се върне.

Местоположение:Град Доспат и язовир Доспат се намират в Западните Родопи, на около 200км от София и 125км от Пловдив.Градът е общински център в област Смолян с население едва 2500души. Язовирът е в непосредствена близост до града.

Минахме през този край през юли, точно в дните с рекордни температури в страната. Така и не ги усетихме, разбира се. Денем на сянка под някой смърч се налага да се наметнеш, а нощем си е направо студено. Поляните са отрупани с горски ягоди  и боровинки, а буквално на всяко място може да се види поникнала ехличка. Въздухът е влажен и кристално чист. Тишината е навсякъде.

Язовир Доспат  се намира на 1200м надморска височина. През лятото е редовно посещаван от риболовци и любители на природата. Във водите му може да се ловят пъстърва, шаран, костур, червеноперка, каракуда и  кефал. Подходящи поляни за рибари с каравани и палатки има на отсрещния бряг на язовира, срещу града, като за целта трябва да се мине под язовирната стена. Дълго проучвахме начин да стигнем до другият град на брега на язовира – Сърница, но отзивите за състоянието на пътя ни отказаха.

Районът около Доспат изобилства с крайпътни чешми с по 4, 5 и дори 8 чучура. Водата в тях е ледено студена и подходяща за пиене. Ако навлезете навътре в гората, краката започват да потъват в дебел слой иглички, а човек се връща назад в детството с приказките за Червената шапчица и Хензел и Гретел. Край дърветата се срещат много гъби, но по думите на горският пазач, те са опасно изкушение. Съвсем наскоро цяла компания се наложило да лекуват от натравяне с гъби. Боровинки и ягоди може да ядете без ограничение. Както и прясна риба от язовира. Именно на язовир Доспат видяхме най – едрите червеноперки. На много места има табели, предлагащи прясна пастърва, вероятно от многобройните садки край брега на язовира.

От 2010 година се събира туристическа такса срещу документ – по 2лв за кола,2 лв за палатка и по 1лв на човек на ден.

Подходящо за: Язовир Доспат и района около него е подходящ за риболов, разходки в природата и семеен отдих. Съвсем малки деца не трябва да се оставят без надзор край водата или в гората.

Достъпност: До язовира може да се стигне от пътя Пампорово – Гоце Делчев, от Велинград или от Батак. Добре е да се проучи състоянието и проходимостта на пътищата, преди да се тръгне.

Благоустройство: Районът край язовира предлага условия за диво къмпиране, има и база с бунгала.  Уредено е сметосъбирането.

Сезонност: Лятото е подходящият сезон за тази част от България.

Домашни любимци: Няма ограничение за домашни любимци.

Родителски стрес фактор: Нисък. Местата, към които трябва да се отнасяте с внимание са водата, гората и рядко минаващите автомобили по пътя. Гората има свой живот и бъдете бдителни за змии или други диви животни.

Семейно забавление: Много добро – почивка, разходки, игра, бране на горски плодове и риболов. Вечер, край огъня разговори, хапване и пийване под звездите. Спокоен и здравословен сън.

Препоръки към дестинацията: Единствено бихме пожелали този район да остане така тих и незасегнат от нарастващото замърсяване край подобни дестинации.

Кординати: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82_%28%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80%29

Вътрешна информация: Ако сте решили да почивате край брега на язовира, можете да си набавите храна от град Доспат. В района има много чешми, не забравяйте да се огледате за най-близката. Плодовете и зеленчуците са малко по-скъпи от по-ниските райони на страната. Хлябът е чудесен. Подсигурявайте се с гориво своевременно по пътя. Не забравяйте, че в планината по-често вали.

Семейни съвети: Вземете дебели дрехи и завивки, особено ако ще нощувата край язовира. Спалните чували са задължителни.

Въпроси, на които не можахме да си отговорим:

Проходим ли е за леки автомобили (порядъчно натоварени с багаж) пътя Доспат – Сърница и от коя страна на язовира е той?

Може ли да се нощува на открито през май и септември край язовира?

 

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.

 

Рилски манастир – гордостта на България

Величествен, красив, горд… Рилският манастир е едно от местата,  които би трябвало да  посети всеки българин и гост на страната.  Човек би искал да поседи по дълго сред тишината и спокойствието, въпреки многото туристи. Отлично запазената атмосфера на  религиозно и свято място се допълва от чувството за сигурност и бащина прегръдка, създаващо се от заобикалящата целия двор сграда…

Местоположение: Рилският манастир е най – големият манастир в България. Намира се в югозападна България, област Кюстендил, община Рила. Скрит е в полите на Рила край кристално чистата и ледено студена Рилска река. Рилският манстир отстои на около 120км от София в посока Благоевград. Територията около манастира е включена в Природен парк “Рилски манастир”.


След разклона за град Рила пътя започва да се вие и навлиза все по – навътре в планината. Още в първите километри, в дясно от пътя се виждат Стобските пирамиди  – скални пирамиди, край село Стоб, предпочитана дестинация на много туристи. Можете да се отбиете, за да се насладите и на тях. Следвайки виещият се път нагоре, човек се удивявя колко бързо може да се стигне до сърцето на Рила планина.

Пред манастира има платен паркинг. Срещу 4лв можете да оставите колата си под погледите на пазачите. Ако кризата ви кара да пестите от всичко,  малко преди платеният пакинг има няколко подходящи места за паркиране.

Рилският манастир има характерна архитектура и колорит. Целият двор е ограден със сграда на четири надземни и един подземен етаж. В центъра на двора се намира църквата и Хрельовата кула, построени от местен феодал на има Хрельо.

В църквата се пазят мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец – патрон и основател на Рилският манастир. Иван Рилски е български духовник, живял по времето на княз I Борис и цар Симеон I Велики в периода между 876 и 946 година. След като става духовник, Иван Рилски се отдава на пост и молитва, помага на хората и лекува много болести. Самият цар Петър I изминава огромно за времето си разстояние, за да се срещне с него. След смъртта си Иван Рилски е канонизиран за светец. Мощите му имат лечебна сила и дълго пътуват из България и Европа, докато най – сетне се установяват в Рилския манастир. Всеки желаещ може да ги види и да им се поклони всеки ден около обяд. Тогава, при желание от посетителите, се отваря специалната ракла с мощите пред иконостаса в църквата.

За да се изкачите по Хрельовата кула, трябва да платите допълнителна такса от 5лв за върастен. Може да посетите и музея на манастира, за което също се заплаща допълнително.

Безплатно може да се разгледа Магерницата, където се е приготвяла храната за монасите.

В близост до Рилският манастир има няколко хотела и къмпинги с бунгала. Започват още от разклона за манстира и могат да задоволят всякакви изисквания – от уредена хотелска стая, бунгало, каравана или палатка до нощувка под звездите на Рила.

След Рилският манастир пътя продължава още няколко километра като край него се редуват прохладни зелени полянки, къмпинги с бунгала, гъсти сенки и планински чешми. Тук – там между дърветата се мяркат сгушени палатки. В края на асфалтовия път се намира Кирилова поляна. Точно след нея се намира още една почивна база с бунгала, малко ресторантче и уютна полянка за децата. Цените на бунгалата в къмпинзите варират около 15-20лв за легло.

Подходящо за: Няма неподходящи върасти или хора за това прекрасно място, стига да отиват с цел да се насладят на красотата и да запазят чистотата на природата след себе си.

Достъпност: До Рилският манастир се стига по много добър асфалтов път.

Сезонност: Всеки сезон е подходящ и би предавал допълнителен приятен нюанс на доброто впечатление.

Родителски стрес фактор: Нисък. Разбира се децата трябва да се съобразяват с многото посетители и да не се откъсват далеко от родителите си. Повече внимание се изисква край пътя извън манастира.

Семейно забавление: Посещението на манстира, съчетано с разходка край Рилската река би се превърнало в отлична почивка и добър начин за изкарване на времето със семейството.

Препоръки към дестинацията: Надявахме се да видим поне част от горните етажи на манстира. За съжаление всички стълби за тях бяха преградени с въженце.

Координати: http://www.rilamonastery.pmg-blg.com

Вътрешна информация: Освен неплатените места за паркиране, бихте могли да спестите пари, ако си подготвите храна и напитки предварително. В противен случай трябва да ползвате ресторант или малък хранителен магазин с оскъден асортимент и доста високи цени.

 

 

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.

Разходка край село Мийковци в Еленския балкан

В последните години Еленският балкан става все по-популярно място за почивка. И има защо. Макар и сравнително по-нисък от много други планински райони, в него има вълшебна смесица от история, автентичност, спокойствие, красива природа и български уют. Малките махалички и селца са пръснати и сгушени в плавните гънки на северна Стара планина. Пътя прави завой след завой без да създава напрежение…

Местоположение: Село Мийковци се намира на  13км на юг от град Елена.

Предишното ни ходене беше през късна есен. Духаше силен и студен вятър. Преобладаващите широколистни дърветата бяха оголени, а мъглата закриваше голяма част от далечината. Отседнахме в предварително наета къща и по-голяма част от времето прекарахме край барбекюто и масата.

След две години и половина отново посетихме селото в края на пролетта. Освен огромния комплекс, строящ се в началото му, нищо друго видимо не се е променило. Този път целта не беше къща, а природата. Още преди селото започнахме да се оглеждаме за хубава полянка край пътя. Направиха ни впечатление две такива отляво  с изградено барбекю или огнище,  масичка,столчета или пейки.

В селото ни упътиха към цял район с такива удобства. Точно преди да се влезе в селото има мост. Непосредствено преди него в дясно започва черен път. Има табели за хижа Чумерна и хижа Буковец. В разстояние от около километър и половина край пътя една след друга следват красиви полянки с дървени пейки и оградени огнища. Ние си избрахме една от тях с голямо каменно барбекю. До него вероятно същият тайнствен майстор е поставил огромен речен камък за маса, а в кръг около него – по-малки каменни столчета.

Близо до полянката ромоли малката Мийковска река – достатъчна за разхлаждане през лятото и безопасна за децата. Скални плочи покриват дъното и, а дълбочината рядко надвишава коляно. Бреговете на рекичката и полянките наоколо са пълни с ароматни горски ягоди, папрат и мащерка. Големи дървета осигуряват дебела сянка и прохлада.

Подходящо за: Местността е подходяща за семейна поивка за всички възрастови групи. Възможно е да се придвижват колички.

Достъпност: Лесно достъпно – от асфалтовия път към село Мийковци ще преминете на добър черен път. Полянките са непосредствено до него.

Благоустройство: Освен изградените маси, пейки, столчета има няколко каменни баребекюта и оформени огнища. Обособени са места за боклук.

Сезонност: През всички хубави дни на годината.

Домашни любимци: Няма ограничения.

Родителски стрес фактор: Нисък. Единственото притеснение може да бъде леко хлъзгавото дъно на реката.

Семейно забавление: Отлично. Можете да си запалите огън, да се къпете в реката, да играете с децата на федербал, с топка или да почетете хубава книга. Единственият шум е песента на птичките и бълбукането на реката.

Препоръки към дестинацията: Благодарим за създадените удобства. Вероятно още хора ще откриват това красиво място и това ще наложи да се поставят по-големи съдове за смет или по-често почистване.

Координати: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8

 

Вътрешна информация: Ако предвиждате да нощувате на открито е добре да тръгнете по-навреме, за да имате по-голям избор от места. В селото има къщи за наемане. Магазин също има, но е добре да си набавите необходимите неща още в Елена.

Семейни съвети: Както всяко място в гората, така и тук би могло да има кърлежи или змии. Ако ще се движите в гората, вземете на децата високи обувки. Не забравяйте връхна дреха.

Въпроси, на които не можахме да си отговорим:

Дали този черен път, край който са полянките води до връх Чумерна?

Ако да – за колко време  се стига там?

Кое накара кмета на селото или майстора на тези хубави маси и барбекюта да ги направят?

 

Близо до

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.


http://holidayecho.com - намерете място за разходка, излет, почивка в България


Намере ни и във Фейсбук  http://www.facebook.com/pages/Holiday-Echo/140280416009332

Добавете вашият обект в Holidayecho.com

Добавете обекти в близост. За повече информация тук.